Welkom

Mijn naam is Tjeu. Een ontelbare woordenstroom heb ik in mijn leven al gedeeld. Met vrienden, lezers, leerlingen, collega's en onbekenden. Vol liefde, emotie, soms met woede, dan weer met grote dankbaarheid. In boeken, op schoolborden, in trendy magazines, tijdschriften en nu online. Voor mij, voor jou.



woensdag 27 oktober 2010

Leukeritis

Wie kan mij helpen? Ik lijd namelijk aan een ziekte die me dagelijks achtervolgt: leukeritis. Lastig, voor mij en voor mijn directe, dierbare omgeving. Mijn persoonlijke symptomenchecker geeft aan dat ik te veel en te snel dingen leuk vind en daar vervolgens ook nog eens (pro)actief iets mee wil gaan doen. Vertel mij een enthousiast verhaal en het lijkt - zeker als mijn onderbuikgevoel bij jou als verteller goed is - alsof er ergens in mijn hoofd een stof wordt aangemaakt, die ervoor zorgt dat ik die story wil delen, vermenigvuldigen of vertalen in een aangepaste, eigen versie.
Neem de afgelopen week. Wat vond ik het allemaal leuk! Samen met collega's werken aan onderwijsversterking, brainstormen met jonge intellectuelen over ontgrenzing en krimp, twee keer een theatervoorstelling bezoeken, met een vriend nadenken over de verwezenlijking van zijn ultieme droom, een communicatieplan opstellen, het idee van broedplaatsen voor leerlingen uitwerken, met brugklassers sparren over de inrichting van een onderwijsbus, de column voor een voetbalblad schrijven, de zo geslaagde avond ondergaan waarop ik met collega's samen aan de toekomst van mijn mooie school mocht werken, nadenken over pr-acties voor TedxYouth... En dan vergeet ik ongetwijfeld nog zichtbare sporen van mijn leukeritis.

Voor alle duidelijkheid: ik wil ook niet helemaal genezen, maar hoe kan het wat rustiger worden, hoe kan ik voorkomen dat elke leuke uitdaging in een spontane, vaak tijdrovende vervolgactie wordt omgezet? Kortom, hoe vind ik meer rust in mijn hoofd en ziel? Wie het weet, mag het zeggen. Graag zelfs.

En omdat ik het nu nog niet kan laten, eindig ik toch weer met enkele leuke tips:
- Het complete overzicht van de beste TED-talks
- Op 14 december komt Jay Cross, de man achter het 'informeel leren'naar Maastricht
- Vandaag kun je bij Frankwatching.com lezen hoe je met de software Send a Smile een gratis eigen wenskaartenwinkel kunt starten.

Leuk toch?

2 opmerkingen:

  1. Hoi Tjeu,
    Prachtig verhaal - en zo herkenbaar - ik ben bang dat ik dat ook heb. Ik wil je wel helpen met je tijdrovende acties. Ik heb wat ervaring met broedplaatsen ( zie www.eentweetien.nl ) en ken inspirerende mensen in Heerlen die misschien samen met je studenten wat projecten in je broedplaats kunnen opzetten. Heb je al een mooie naam?
    groet,
    @Denkbeeldhouwer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een soort lifehacking voor mensen die teveel/te vaak ja zeggen omdat ze enthousiast worden?

    ik denk dat ik dat ook heb, alleen ben ik mezelf jaren geleden daarom giga voorbij gelopen. nu kan ik beter bedenken wat effectief is en wat minder zodat ik 'ja' zeg tegen de leuke maar ook effectieve projecten en 'nee' of 'later' tegen de projecten die alleen een leuke factor hebben. er zit namelijk verschil in.

    BeantwoordenVerwijderen