Welkom

Mijn naam is Tjeu. Een ontelbare woordenstroom heb ik in mijn leven al gedeeld. Met vrienden, lezers, leerlingen, collega's en onbekenden. Vol liefde, emotie, soms met woede, dan weer met grote dankbaarheid. In boeken, op schoolborden, in trendy magazines, tijdschriften en nu online. Voor mij, voor jou.



vrijdag 10 februari 2012

De inspiratiekaravaan

Op precies 126,7 km van mijn Gulpens Geluk ligt in de Franse Ardennen het, bij deze vrieskou en noorderwind  van God en Walen verlaten Denée, een dorpje bij Namur. Daar was ik afgelopen woensdag als eendaagse medereiziger van de Inspiratiekaravaan ingecheckt. Het is zo'n locatie waar je meteen verliefd op bent. Wat ooit diende als lokale basisschool en daarna als gemeentehuis is door twee architecten omgetoverd in een uniek concept om mensen te verleiden. Ik zou het willen bejubelen, maar heb ontdekt dat Anne en Jean-Luc Laloux aan de hand van foto's en tekst online zelf het verhaal van dit prachtige oord al fraai hebben neergezet: http://www.laclasse.be/nl/presentation.php.

Sandra van Kolfschoten en Harriët Kollen hebben de Inspiratiekaravaan bedacht. De formule: het moet wel iets heel waardevols opleveren als je een midweek met een aantal bijzondere mensen in een mooie omgeving bij elkaar gaat zitten om elkaar te inspireren. Het Duo Speciaal beschrijft dat fraaier: de Inspiratiekaravaan is een mooie mix van TalentMakelaars, LeerMeesters en WaarMakers die iedere keer verandert van samenstelling. Je gaat je persoonlijk talent optimaal benutten en drijft mee op de flow van de groep.

Woensdag hadden Sandra en Harriët een viertal mensen uitgenodigd om als inspirator met de groep aan de slag te gaan. Jan Jacobs begeleidt dagelijks coaches, trainers en therapeuten in het opzetten van een bloeiende praktijk. Dirk de Boe is de man achter Edushock, dat zoveel goede dingen zegt over en doet met het leren van de toekomst. Dirk is op 7 maart ook betrokken bij het eerste Onderwijs Co-Creatie Congres in Nederland. Leo Crombach is de bedenker van Lijnspel, een dynamisch samenwerkingsverband tussen jonge, creatieve bedrijven in het Zuid-Limburgse Heerlen. En als creatief leider van de TalentenAcademie & Online Onderwijskenniscentrum van SVO|PL werd ik ook geacht te inspireren.

Nu geloof ik er niet in dat er een constante is in de rol van inspirator en van degene die geïnspireerd wordt. Zoals ik ervan overtuigd ben dat bij goed onderwijs ook de rol van leraar en leerling een steeds wisselende is, afhankelijk van welke kennis en vaardigheden worden gedeeld. Het bewijs daarvan werd ook deze keer geleverd. Aan het einde van de twee sessies werd ik uitgebreid bedankt voor mijn inbreng als inspirator, terwijl ik juist het gevoel had dat ik zoveel inspiratie had mogen ontvangen. Bijvoorbeeld van Piet Hurkmans van The Needs, die organisaties ondersteunt in hun ontwikkeling naar authenciteit. Hij leerde me in te zien dat ik mensen te snel be- en vaker zelfs veroordeel op basis van wat ze zeggen, terwijl er vaak zoveel achter hun woorden aan behoeften en gevoelens schuilt. Hij tipte mij om me eens te verdiepen in geweldloze communicatie en dat zal ik ook zeker snel doen. Piet is namelijk zo iemand van wie je al na een korte ontmoeting weet dat je hem op basis van zijn persoonlijkheid zoveel vaker een plek in je leven zou willen geven om te kunnen spiegelen, dromen en vervolgens weer aan de slag te gaan. Of de ogenschijnlijk zo zelfverzekerde Ellen Doornbosch - architecte van bijzondere omgevingen in onderwijs en zorg - die deze dag laat zien wat ik uit levenservaring al wist: zulke vrouwen worden nog mooier als ze juist iets van hun kwetsbaarheid laten zien. En zo kan ik nog 14 bijzondere karavaangangers beschrijven, elk met een eigen verhaal, eigen dromen, en een eigen aanbod van kennis en gevoelens voor de andere reizigers van deze inspiratiedagen. Liever nog sla ik hen van binnen op en wil ik dankbaar zijn voor alweer een onvergetelijke mensendag in mijn leven.  

3 opmerkingen:

  1. Wow Tjeu, ik ben onder de indruk van je mooie poëtische verslag van dit bijzondere evenment. Ik ben stil van de complimenten die je me toedicht. Ik wil graag, waar kan, met je meereizen om jou te zien schitteren in al die mooie dingen die je nog gaat doen. Take it easy, zorg goed voor jezelf. Je bent me dierbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank Tsjeu voor die mooie woorden en helemaal voor die prachtige laatste zin .liefst sla ik ze van binnen op en ben dankbaar voor alweer een onvergetelijke dag in mijn mensenleven. Dat beschrijft het zo exact allemachtig prachtig. Ik noem dat vaak welbestede LevensTijd. En dat was het. Volgend jaar de hele week maar erbij zijn ;-)
    Hartelijks Sandra de helft van Duo Speciaal

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjeu wat ben jij toch een warm en fijn mens. Wat ben ik blij met je mooie blog. In de loop van de tijd ben je mij bijzonder dierbaar geworden. Ik herinner mij nog goed hoe je Brenda en mij ontving in het Florence van ons eigen Zuiden. De prachtige bibliotheek in het klooster in Wittem, daar wil ik graag samen met jou een mooie bijeenkomst organiseren. Dat is echt een plek met bezieling! Je bezoek aan de La Classe heeft ook weer bijzondere momenten opgeleverd. Daar ben je zelf heel bescheiden over maar dat gebeurt altijd Tjeu als jij ergens met bezieling en zo puur vanuit je zelf in gesprek gaat. Een van de jongste deelnemers vertelde mij de dag na je vertrek dat ze het zo bijzonder vindt dat jij ook je kwetsbaarheid durft te tonen. Je niet opstelt als iemand die de wijsheid in pacht heeft. Blijkbaar is dat wat jonge mensen vaak tegenkomen. Wij weten wel beter....maar ook mooi dat we dat delen met elkaar. Tjeu net als Sandra zegt, zou het fantastisch zijn als je volgend jaar een weekje meegaat. Ik kan daar nu al naar uitzien. Tot snel en geniet van elk moment! Dag mooie vriend!

    BeantwoordenVerwijderen